Benvolguda veïna, benvolgut veí,
Avui he tingut el goig d’inaugurar, juntament amb la delegada territorial de l’ONCE a Catalunya, l’exposició “Sistema Braille, la clau del coneixement”, que estarà oberta al públic fins al dissabte vinent al hall de l’Auditori ONCE, a la Gran Via de les Corts Catalanes, 400 (barri de Sant Antoni). Us convido a visitar-la, perquè podreu constatar com s’ha treballat i es treballa, d’una manera efectiva, per millorar la qualitat de vida del col·lectiu tan important de persones cegues, amb l’objecte de facilitar-ne i garantir-ne la plena integració social. A més, el record i la presència esdevenen el millor homenatge que, com a ciutadans i ciutadanes del Districte, podem retre a Louis Braille, amb motiu del bicentenari del seu naixement, i a totes les persones que, com aquest mestre francès, han fet contribucions positives a l’avenç social de la Humanitat. És innegable, en aquest sentit, l’impuls humanitzador que ha representat el sistema de lectoescriptura concebut per Braille, en la mesura que ha permès a les persones cegues accedir -o retenir l’accés- a l’educació i a la cultura.
Entenc que les efemèrides com la del bicentenari de Louis Braille només tenen sentit si, més enllà de la celebració puntual corresponent, serveixen per mantenir a la nostra agenda les qüestions que ajuden a plantejar mediàticament: en aquest cas, la importància de seguir treballant perquè les persones amb alguna discapacitat tinguin via lliure cap a una vida integrada.
El mateix pot afirmar-se de les diverses commemoracions de diades internacionals que hi ha al llarg de l’any. I permeteu-me que n’esmenti dues, de ben recents:
- Al dia 29 de març es commemorava el Dia Internacional del Teatre, creat pel Institut Internacional del Teatre (www.iti-worldwide.org) al 1961. M’afegeixo a la reivindicació del teatre, de les arts escèniques i de la tasca ben meritòria que hi duen a terme totes les persones implicades. I sóc conscient que a l’Eixample hi ha molts referents en aquest àmbit, ja sigui pel que fa a grans equipaments públics, a teatres de més petit format o a escoles de teatre, sense descuidar les iniciatives teatrals que es fan en el marc escolar. En una cançó antiga s’afirmava, amb un desencís ben palès, que la vida es puro teatro, tot referint-se a l’artifici, la hipocresia, els formalismes i els bons modals que imperarien a la nostra existència. Jo invertiria de molt bon grat els termes, per afirmar amb rotunditat que el teatre és pura vida i, que com a tal, cal desplegar-lo amb plenitud, perquè així contribuïm a millorar el nostre entorn. Per això, i perquè sé que el foment de les arts és fonamental per al progrés espiritual de tots els pobles, només puc fer arribar unes paraules de gratitud i d’encoratjament a tots els que, d’una manera professional o amateur, formeu part de l’extensa comunitat teatral al Districte.
- Pocs dies després, concretament el dia 2 d’abril, se celebrava el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, instituït per l’Assemblea General de l’ONU al desembre de 2007. La consciència d’aquesta malaltia i dels seus efectes reclama la visibilitat de les persones afectades i del seu entorn familiar, i aquesta comporta iguals dosis de reconeixement, de respecte i d’atenció, per part de poders públics i del conjunt de la societat, sota el signe de la solidaritat. Atès que hi ha patiment, en aquest cas i en casos semblants hem de defugir, d’una manera singular, la indiferència social i la frivolitat, i també l’ús impropi de les paraules (quantes vegades no haurem sentit, per exemple, que un polític determinat és ‘autista’, de la mateixa manera que hem sentit que l’acció d’un futbolista en una jugada concreta ha estat ‘providencial’!)
Fer comunitat és això: apostar i fer pinya –aportant-hi cadascú allò que sap i pot- perquè tothom pugui viure la vida en plenitud. I això comporta estar al costat dels qui passen problemes –de tota mena-, donant molt de joc a la fraternitat, i també ser creatius i emprenedors i posar la creativitat i l’esperit emprenedor al servei de la col·lectivitat.
T’agraeixo la teva atenció i et saludo ben cordialment.
Gerard Ardanuy i Mata, regidor-president del Consell de Districte de l’Eixample
gardanuy@bcn.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada